Apple presenteert iOS 17 met Stand-by en Contact-posters


Apple heeft tijdens WWDC 2023 de nieuwste versie van iOS aangekondigd. Apple zal versie 17 ergens rond de herfst uitbrengen, maar deze werd vandaag getoond.

Zoals elk jaar bevat de nieuwste versie van iOS veel nieuwe functies, maar er zijn ook talloze verbeteringen. De autocorrectie is bijvoorbeeld verbeterd en leert van eerder getypte woorden. Zelfs scheldwoorden of jargon. Er zijn meer toetsenbordverbeteringen, waaronder inline voorspelling, waarbij het volgende woord dat je waarschijnlijk gaat typen al wordt getoond.

Apple iOS 17 aankondiging door Craig Federighi

Apple richt zich met iOS 17 op vier dingen: 1) communicatie, 2) delen, 3) intelligente invoer en 4) nieuwe ervaringen. Op het gebied van communicatie is Contact Poster geïntroduceerd. Gebruikers kunnen hun contactfoto ontwerpen die de ander te zien krijgt als je hem of haar belt. Je kunt foto's of memoji gebruiken en de poster wordt ook gebruikt als contactkaart.

Communicatie

Ook nieuw in deze categorie is Live Voicemail. Gesprekken die naar de voicemail gaan, worden in realtime getranscribeerd en op het scherm weergegeven. Of deze service ook buiten de VS werkt, valt nog te bezien.

Apple iOS 17 Check In
Inchecken

Berichten krijgen ook verschillende nieuwe functies, waaronder Catch-up om snel gemiste berichten in te halen, Inline locatie om gemakkelijk je huidige locatie te delen en Check In om anderen te laten weten of je veilig op je bestemming bent aangekomen. Zo niet, dan kan iOS 17 je locatie en zelfs de batterijstatus met anderen delen. In FaceTime is het vanaf iOS 17 mogelijk om een videobericht achter te laten.

Delen

In de categorie delen is een nieuwe functie toegevoegd aan AirDrop. Wissel snel je telefoonnummer of contactgegevens uit door twee iPhones naar elkaar toe te brengen. De functie heet NameDrop en werkt ook met een Apple Watch.

Apple iOS 17 NameDrop
Naamdruppel

Nieuwe ervaringen

Helemaal nieuw is de app Journal. Deze werkt als een dagboek en biedt ruimte voor foto's die je hebt gemaakt. De app doet suggesties op basis van bezochte locaties, de muziek waar je naar hebt geluisterd of foto's die je hebt gemaakt.

Apple iOS 17 StandBy
Stand-by

Een andere nieuwe app is StandBy. Als je je iPhone in de liggende stand zet, verandert hij in een nachtklok. De lay-out kan volledig worden gepersonaliseerd met verschillende wijzers, achtergronden en widgets.

Andere wijzigingen

Daarnaast toonde Apple tal van kleine verbeteringen, waarvan er hier een aantal volgen: Siri oproepen door gewoon "Siri" te roepen, offline kaarten en Foto's die nu huisdieren herkennen, waaronder katten en honden.

Apple iOS 17 nieuwe functies

Apple brengt iOS 17 in het najaar van 2023 uit, tegelijk met de lancering van de iPhone 15. Ook huidige en oudere iPhones zullen naar verwachting iOS 17 ontvangen.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel