Apple iPhone 15

Apple iPhone 15 (A3090)
Apple iPhone 15 zwart achterkant rechterzijkant
Apple iPhone 15 zwart achterkant
Apple iPhone 15 blauw overzicht
Apple iPhone 15 kleuren overzicht
Apple iPhone 15 geel overzicht
Apple iPhone 15 geel achterkant rechterzijkant
Apple iPhone 15 geel achterkant
Apple iPhone 15 geel rechterzijkant
Apple iPhone 15 blauw achterkant
Apple iPhone 15 groen voorkant onderkant
Apple iPhone 15 groen achterkant
Apple iPhone 15 pink achterkant
Apple iPhone 15 pro wit titanium rechterzijkant

Kies opslag en kleur
128 GB
256 GB
512 GB

Prijs Apple iPhone 15 los toestel

Aanbieder Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Fnac
128 GB Black
€ 969,00 € 969,00   Bekijk
Coolblue
128 GB Black
€ 969,00 € 969,00   Bekijk
MediaMarkt
128 GB Pink
€ 969,00 € 969,00   Bekijk
Proximus
128 GB Black
€ 969,99 € 969,99   Bekijk

Reviews over de Apple iPhone 15

8,0
1 review
5 sterren
0 reviews
4 sterren
1 review
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews
€ 50 verdienen?

Laat weten wat je van dit product vindt. Klik op de knop hierboven om te beginnen.


Voeg jouw review toe

Maximaal 5 plus- en/of minpunten


De Apple iPhone 15 in het nieuws

ts Apple Fall 2023 Keynote iPhone 15

Apple onthult iPhone 15 en 15 Plus met Dynamic Island en 48MP camera

Telefoonnieuws ·

Apple heeft tijdens zijn jaarlijkse keynote in de herfst de iPhone 15 en 15 Plus aangekondigd. Net als de Pro van vorig jaar krijgen beide toestellen het Dynamic Island, waarmee definitief afscheid wordt genomen van de notch. Ook het camerasysteem krijgt een make-over.

Apple beweert dat het de iPhone 15 en iPhone 15 Plus een volledig nieuw ontwerp heeft gegeven, maar beide zien er nog steeds onmiskenbaar uit als een iPhone. De zwaar gedateerde inkeping is echter verdwenen. In plaats daarvan krijgen zelfs iPhones op instapniveau nu het bijgewerkte Dynamic Island.

Apple iPhone 15 en 15 Plus aankondiging.
Apple iPhone 15 en iPhone 15 Plus, nu met Dynamic Island

Achter deze uitsnede vinden we de selfiecamera en Face ID-componenten. De interface kan hieromheen meldingen en informatie weergeven waarmee je kunt interageren. Verder zijn de hoekige randen verdwenen; in plaats daarvan past Apple nu de vriendelijkere Contour Edge toe. Apple heeft ook de kleur in het achterglas geïnjecteerd, waardoor het langer meegaat. Je kunt nu kiezen uit 5 nieuwe tinten: Zwart, Taupe, Mulberry, Pacific Blue en Evergreen.

Nieuw 48MP camerasysteem met 2x zoom

Apple past zijn 48MP camerasysteem eindelijk ook toe op de iPhone 15 en 15 Plus. Door de hoofdcamera uit te rusten met aanzienlijk meer pixels is het mogelijk om in te zoomen op de sensor zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Hiermee krijgt zelfs het instapmodel van de iPhone nu 2x zoom.

Camera-eigenschappen Apple iPhone 15 en 15 Plus
Camera functies van de 15 en 15 Plus

De ultragroothoeklens blijft 12MP groot. En omdat Apple nu diepte-informatie opslaat, kun je later de focus verleggen van de voorgrond naar de achtergrond of andersom.

Herkenbare prestaties

Apple past de A16 Bionic van vorig jaar toe om dit allemaal mogelijk te maken. We vonden deze chip in de Pro-modellen van vorig jaar, bestaande uit 2 krachtige en vier efficiënte kernen. Wat echter helemaal nieuw is, is de Ultra Wideband 2-ondersteuning. Hiermee kun je Airtags en iPhones vinden die 3x verder weg zijn.

Apple iPhone 15 satellietdiensten, twee jaar gratis na aankoop.
Twee jaar gratis satellietdiensten

Satellietcommunicatie krijgt een extra functie vanaf de iPhone 15. Naast het versturen van noodberichten en de Zoek mijn satelliet-app, is er nu ook pechhulp. Wegenwacht is handig voor als je autopech krijgt in gebieden zonder mobiele service. Voorlopig werkt deze functie alleen in de VS en met Triple-A. Je kunt twee jaar lang gratis gebruikmaken van alle satellietdiensten bij aankoop van een nieuwe iPhone 15 of 15 Plus.

Een ding meer

En natuurlijk was er nog één ding. Apple neemt na jaren afscheid van de Lightning-poort. In plaats daarvan vind je nu een USB-C-poort, dezelfde poort die je op veel andere producten vindt. Je kunt hem gebruiken om je telefoon op te laden, gegevens te versturen, naar audio te luisteren en video's te bekijken.

iPhone 15 met USB C-poort
Jarenlang onmogelijk, maar de iPhone 15 heeft eindelijk USB C

Apple rust ook de bestaande Airpods-hoesjes uit met USB C, zodat je ze met een kabel kunt aansluiten en het hoesje kunt opladen. Draadloos opladen is ook mogelijk met Apple's MagSafe of Qi2-compatibele opladers.

Prijs en verkrijgbaarheid

Apple vraagt € 799 voor de iPhone 15 met 128 GB geheugen en € 899 voor de 15+ met dezelfde hoeveelheid opslaggeheugen. Hoeveel dat zich vertaalt in euro's valt nog te bezien, maar verwacht een korting. De modellen zijn vanaf vrijdag te bestellen en worden op 22 september verzonden.


ts Apple Event Q32023

Apple kondigt iPhone 15-serie aan op 12 september

Telefoonnieuws ·

Apple heeft uitnodigingen verstuurd voor zijn jaarlijkse herfstevenement. Naar verwachting zal Apple tijdens dit vooraf opgenomen evenement de iPhone 15-serie, de Apple Watch Series 9 en iOS 17 onthullen.

Het Apple Event wordt gehouden op 12 september 2023, vanaf 10 uur Pacific Time. Het evenement heeft de titel "Wunderlust" en net als in voorgaande jaren is er een teaserafbeelding vrijgegeven. Die onthulden in het verleden niet veel informatie.

Apple septemberevenement 2023 genaamd 'Wunderlust'
"Wunderlust"

Net als vorig jaar is dit een vooraf opgenomen presentatie die live kan worden bijgewoond bij Apple in Cupertino. Hier zal Apple naar verwachting de iPhone 15-serie onthullen, bestaande uit de iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. Het is niet ondenkbaar dat de Apple Watch Series 9 ook wordt onthuld, evenals enkele andere producten.

iPhone 15 geruchten

Het gerucht gaat al een tijdje dat de iPhone 15 gebruik zal maken van USB C in plaats van de Lightning-poort. Ook zal er aandacht zijn voor een nieuwe Bionic-processor, mogelijk gebaseerd op een TSMC 3nm-proces. Er gaan ook geruchten dat een Action Button de sinds het begin gebruikte Ring/Silent-schakelaar zal vervangen.


ts iPhone 15 Port John011235

USB C-poort voor Apple iPhone 15-serie verschijnt voor het eerst op foto

Geruchten ·

Apple stapt volgend jaar ook over op USB C en het eerste bewijs hiervan bereikt ons nu. Er is een foto opgedoken waarop de poort van Apple's nieuwste iPhone te zien is.

USB C is erg handig. Het maakt niet uit in welke richting je de kabel insteekt, je kunt hem gebruiken om snel op te laden en hij is niet groot. Dat klinkt allemaal net als Apple's huidige Lightning-poort. Klopt, maar die kun je maar voor een paar Apple producten gebruiken. USB C wordt gebruikt voor duizenden producten, van laptops tot gamecontrollers.

USB C-poort voor iPhone 15-serie geplaatst door @John011235
USB C-poort voor de iPhone 15-serie

Apple gebruikt USB C voornamelijk voor zijn MacBooks en iPads, maar gebruikt nog steeds Lightning voor iPhones. Sinds 2012 is de poort, met zijn fragiele kabels, de standaard voor het opladen van je iPhone. Dat kan tegenwoordig echter ook draadloos. Apple kiest ook volledig voor USB C, zij het gedwongen door de Europese Commissie. Die eist dat elke mobiele telefoon wordt opgeladen met USB C. Dat scheelt veel adapters en kabels.

USB C vs Lightning

Omdat de Lightning- en USB C-poort zoveel op elkaar lijken, moet je goed kijken om de verschillen te zien. Maar de bovenstaande afbeelding van @John011235 laat inderdaad een USB C-poort zien. Verwacht de poort terug te zien op de iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro en 15 Pro Max.

Er wordt gesuggereerd dat Apple een andere USB-versie met lagere snelheden gebruikt voor het instapmodel iPhone 15 en iPhone 15 Plus. Dit zou klanten naar de duurdere Pro-modellen moeten lokken - een strategie die Apple vaker met succes gebruikt.


ts Ios 17

Apple presenteert iOS 17 met Stand-by en Contact-posters

Telecomnieuws ·

Apple heeft tijdens WWDC 2023 de nieuwste versie van iOS aangekondigd. Apple zal versie 17 ergens rond de herfst uitbrengen, maar deze werd vandaag getoond.

Zoals elk jaar bevat de nieuwste versie van iOS veel nieuwe functies, maar er zijn ook talloze verbeteringen. De autocorrectie is bijvoorbeeld verbeterd en leert van eerder getypte woorden. Zelfs scheldwoorden of jargon. Er zijn meer toetsenbordverbeteringen, waaronder inline voorspelling, waarbij het volgende woord dat je waarschijnlijk gaat typen al wordt getoond.

Apple iOS 17 aankondiging door Craig Federighi

Apple richt zich met iOS 17 op vier dingen: 1) communicatie, 2) delen, 3) intelligente invoer en 4) nieuwe ervaringen. Op het gebied van communicatie is Contact Poster geïntroduceerd. Gebruikers kunnen hun contactfoto ontwerpen die de ander te zien krijgt als je hem of haar belt. Je kunt foto's of memoji gebruiken en de poster wordt ook gebruikt als contactkaart.

Communicatie

Ook nieuw in deze categorie is Live Voicemail. Gesprekken die naar de voicemail gaan, worden in realtime getranscribeerd en op het scherm weergegeven. Of deze service ook buiten de VS werkt, valt nog te bezien.

Apple iOS 17 Check In
Inchecken

Berichten krijgen ook verschillende nieuwe functies, waaronder Catch-up om snel gemiste berichten in te halen, Inline locatie om gemakkelijk je huidige locatie te delen en Check In om anderen te laten weten of je veilig op je bestemming bent aangekomen. Zo niet, dan kan iOS 17 je locatie en zelfs de batterijstatus met anderen delen. In FaceTime is het vanaf iOS 17 mogelijk om een videobericht achter te laten.

Delen

In de categorie delen is een nieuwe functie toegevoegd aan AirDrop. Wissel snel je telefoonnummer of contactgegevens uit door twee iPhones naar elkaar toe te brengen. De functie heet NameDrop en werkt ook met een Apple Watch.

Apple iOS 17 NameDrop
Naamdruppel

Nieuwe ervaringen

Helemaal nieuw is de app Journal. Deze werkt als een dagboek en biedt ruimte voor foto's die je hebt gemaakt. De app doet suggesties op basis van bezochte locaties, de muziek waar je naar hebt geluisterd of foto's die je hebt gemaakt.

Apple iOS 17 StandBy
Stand-by

Een andere nieuwe app is StandBy. Als je je iPhone in de liggende stand zet, verandert hij in een nachtklok. De lay-out kan volledig worden gepersonaliseerd met verschillende wijzers, achtergronden en widgets.

Andere wijzigingen

Daarnaast toonde Apple tal van kleine verbeteringen, waarvan er hier een aantal volgen: Siri oproepen door gewoon "Siri" te roepen, offline kaarten en Foto's die nu huisdieren herkennen, waaronder katten en honden.

Apple iOS 17 nieuwe functies

Apple brengt iOS 17 in het najaar van 2023 uit, tegelijk met de lancering van de iPhone 15. Ook huidige en oudere iPhones zullen naar verwachting iOS 17 ontvangen.


ts iPhone 15 Cad Render 9to5mac

Grotere Apple iPhone 15 verschijnt vroeg in CAD-render

iPhone 15 en 15 Plus krijgen allebei Dynamic Island

Geruchten ·

Het ontwerp van de iPhone 15-serie lijkt vast te staan. 9to5Mac heeft CAD-tekeningen van de iPhone 15 bemachtigd en er productrenders van gemaakt. Dit maakt duidelijk dat de iPhone 15 ook het Dynamic Island krijgt, net als zijn grotere Pro-broer.

De bron verwacht ook dat Apple voor de iPhone 15 een groter scherm van 6,2 inch zal aannemen. Bij de iPhone 14 was dat nog 6,1 inch. Helaas vertellen de renders niet of de verversingssnelheid van het scherm dit keer hoger dan 60 Hz zal zijn.

Render gebaseerd op CAD-tekening van de Apple iPhone 15.
Basis iPhone 15 ruilt inkeping in voor Dynamic Island

De renders laten verder zien dat de iPhone 15 een USB-C-poort krijgt. Eindelijk! De dubbele achtercamera blijft. Wil je meer, dan zul je naar de Pro moeten kijken. Ook lijken de verwachte capacitieve knoppen uitsluitend bestemd voor de Pro-modellen. Dit zijn geen echte fysieke knoppen, maar simuleren een knop.

iPhone 15-serie

En hoewel de bron het niet expliciet vermeldt, verwachten we volgend jaar wel een iPhone 15 Plus. De Plus-versie valt tegen qua populariteit en verkoopcijfers. Daarom gaan er geruchten over het schrappen van het model, net zoals destijds met de mini gebeurde. Net als vorig jaar zal de iPhone 15-serie dus gewoon bestaan uit vier verschillende modellen.

Zijaanzicht van zowel de iPhone 15 Pro als de iPhone 15 waarop de aanzienlijk dikkere camera's van de Pro te zien zijn.
De camera's van de iPhone 15 Pro steken aanzienlijk dikker uit dan die van de iPhone 15

De aankondiging van de serie laat nog even op zich wachten. Net als in voorgaande jaren wordt verwacht dat Apple het toestel pas in de herfst zal aankondigen. De eerste beelden van de iPhone 14 verschenen ook al vroeg in het jaar. Ook die waren gebaseerd op gelekte CAD-tekeningen. Apple heeft dus nog een lek te repareren.

(via)


ts Greedy Adjective

Apple iPhone 15 krijgt USB-C-poort, maar trage 2.0-versie

Geruchten ·

Het einde van de Lightning-poort is in zicht. Naar verluidt wil Apple de poort, bekend van zijn iPhones, inruilen voor de universele USB-C. We gaan de poort op alle iPhone 15-modellen zien, aldus Apple-analist Ming-Chi Kuo, maar er zullen onderlinge snelheidsverschillen zijn.

Apple zou Apple niet zijn als het geen onnodige technische beperkingen zou opleggen om je te verleiden een duurder model te kopen. Volgens berichten van Ming-Chi Kuo ondersteunt de iPhone 15 USB-versie 2.0 die een maximale snelheid heeft van 480 Mbit/s. De (veel) duurdere iPhone 15 Pro ondersteunt de nieuwere USB-versie 3.2, die ongeveer 100x sneller is (40 Gbit/s).

Een afbeelding met de definitie van het woord Greedy
Definitie van het woord "hebzuchtig"

De snelheid van USB versie 2.0 komt overeen met Apple's huidige Lightning-poort, maar is te traag om grote videobestanden snel over te dragen. Er is geen goede reden waarom Apple de verouderde 2.0 versie zou overnemen. De standaard is nu zo oud dat het prijsverschil tussen USB 2.0 en nieuwere componenten te verwaarlozen is. Zelfs als Apple de recentere maar ook oude versie 3.0 zou toepassen, zou dat de snelheid vertienvoudigen.

Dwongen door de EU

Als het aan Apple ligt, zou het niet erg zijn om vast te houden aan Lightning. De zelfontwikkelde poort die gepaard gaat met fragiele kabels levert Apple aardig wat geld op. Fabrikanten die compatibele iPhone-accessoires op de markt willen brengen, moeten deze certificeren en Apple een vergoeding betalen. Het MFi programma is volgens Apple nodig voor een consistent ecosysteem waar "alles gewoon werkt".

Europa steekt nu een stokje voor de Lightning-poort; het wil dat elk consumentenelektronica-apparaat met USB-C werkt. De omkeerbare kabel vind je tegenwoordig op bijna elk apparaat. En ook steeds meer op Apple-producten, van MacBooks tot iPads. Maar de iPhone nog niet. Maar daar komt in 2023 eindelijk verandering in.


Beknopte specificaties van de Apple iPhone 15

Afmetingen 147,6 x 71,6 x 7,8 mm
Gewicht 171 gram
Artikelcode A3090
EAN codes 5413729244733, 5413729244726, 5413729244719, 5413729244702, 5413729244696, 5413729244689, 5413729244672, 5413729244665, 5413729244658, 5413729244641, 5413729244634, 5413729244627, 5413729244610, 5413729244603, 5413729244597, 0195949038587, 0195949038402, 0195949038228, 0195949038044, 0195949037863, 0195949037801, 0195949037689, 0195949037627, 0195949037504, 0195949037443, 0195949037320, 0195949037269, 0195949037146, 0195949037085, 0195949036965, 0195949036903, 0195949036781, 0195949036729, 0195949036606, 0195949036545, 0195949036422, 0195949036361, 0195949036248, 0195949036187, 0195949036064, 0195949036002 Toon nog 27 anderen, 5413729244603, 5413729244597, 0195949038587, 0195949038402, 0195949038228, 0195949038044, 0195949037863, 0195949037801, 0195949037689, 0195949037627, 0195949037504, 0195949037443, 0195949037320, 0195949037269, 0195949037146, 0195949037085, 0195949036965, 0195949036903, 0195949036781, 0195949036729, 0195949036606, 0195949036545, 0195949036422, 0195949036361, 0195949036248, 0195949036187, 0195949036064, 0195949036002
Platform
iOS 17
Beeldscherm
Kleurenbeeldscherm 6.1 inch, Super Retina XDR, schermgat
Hardware
Camera 12 MP, 48 MP, dubbele camera-sensor
Processor Apple A16 Bionic, hexa core
Selfiecamera 12 MP
Materialen
Stof-/waterdicht
Telefonie
Dual SIM
Gegevensnetwerk
4G (LTE)
5G
Geheugen
Intern geheugen 128 GB (Opslaggeheugen), 256 GB (Opslaggeheugen), 512 GB (Opslaggeheugen), 6 GB (Werkgeheugen (RAM))
Geheugenkaart-slot
Voeding
Batterij 3349 mAh
Draadloos opladen
Snellaadfunctie
Aansluitingen
Audio jack-plug

Alle Apple iPhone 15 specificaties


Video’s over de Apple iPhone 15

De nieuwe iPhone 15 Pro van Apple ziet er ietsjes anders uit dan je gewend bent. Apple legt uit waarom

Een vernieuwd ontwerp met Dynamic Island en een 48MP camera met 2x zoom. De Apple iPhone 15 biedt dit jaar flinke verbeteringen

We hopen van harte dat je het nooit nodig hebt, maar dankzij Apple's uitvindingen, zoals op de iPhone 15 Pro Max, vieren deze mensen wel een extra verjaardag

In deze stap-voor-stap video legt Apple uit wat er allemaal anders is met de iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. Welke is het beste voor jou?

Apple introduceert de iPhone 15 Pro. Ditmaal van titanium. Ja je hoort het goed


Alternatieven van de Apple iPhone 15

Scroll de tabel hieronder om meer te zien
Productafbeeldingen zijn op schaal
Apple iPhone 15 (A3090)
Apple iPhone 14 (A2882)
Samsung Galaxy S23 (S911)
Samsung Galaxy S23+ (S916)
Sony Xperia 1 IV
 Huidig product    
iOS1716
Kleurenbeeldscherm6.1 inch, Super Retina XDR, schermgat6.1 inch, Super Retina XDR, inkeping (notch)6.1 inch, Infinity-O Display, schermgat6.6 inch, Infinity-O Display, schermgat6.5 inch, OLED
Camera12 MP, 48 MP, dubbele camera-sensor12 MP, 12 MP, dubbele camera-sensor10 MP, 12 MP, 50 MP10 MP, 12 MP, 50 MP12 MP, 12 MP, 12 MP
ProcessorApple A16 Bionic, hexa coreApple A15 Bionic, hexa coreQualcomm Snapdragon 8 Gen 2, octa coreQualcomm Snapdragon 8 Gen 2, octa coreQualcomm Snapdragon 8 Gen 1, octa core
Selfiecamera12 MP12 MP12 MP12 MP12 MP
Stof-/waterdicht
Dual SIM
4G (LTE)
5G
Intern geheugen128 GB (Opslaggeheugen), 256 GB (Opslaggeheugen), 512 GB (Opslaggeheugen), 6 GB (Werkgeheugen (RAM))128 GB (Opslaggeheugen), 256 GB (Opslaggeheugen), 512 GB (Opslaggeheugen), 6 GB (Werkgeheugen (RAM))128 GB (Opslaggeheugen), 256 GB (Opslaggeheugen), 8 GB (Werkgeheugen (RAM))256 GB (Opslaggeheugen), 512 GB (Opslaggeheugen), 8 GB (Werkgeheugen (RAM))256 GB (Opslaggeheugen), 512 GB (Opslaggeheugen), 12 GB (Werkgeheugen (RAM))
Geheugenkaart-slot
Batterij3349 mAh3279 mAh3900 mAh4700 mAh5000 mAh
Draadloos opladen
Snellaadfunctie
Audio jack-plug

Volledige vergelijking Apple iPhone 15 en deze alternatieven of vergelijk met andere modellen


Vragen en antwoorden over de Apple 15