Apple onthult iPhone 15 en 15 Plus met Dynamic Island en 48MP camera


Apple heeft tijdens zijn jaarlijkse keynote in de herfst de iPhone 15 en 15 Plus aangekondigd. Net als de Pro van vorig jaar krijgen beide toestellen het Dynamic Island, waarmee definitief afscheid wordt genomen van de notch. Ook het camerasysteem krijgt een make-over.

Apple beweert dat het de iPhone 15 en iPhone 15 Plus een volledig nieuw ontwerp heeft gegeven, maar beide zien er nog steeds onmiskenbaar uit als een iPhone. De zwaar gedateerde inkeping is echter verdwenen. In plaats daarvan krijgen zelfs iPhones op instapniveau nu het bijgewerkte Dynamic Island.

Apple iPhone 15 en 15 Plus aankondiging.
Apple iPhone 15 en iPhone 15 Plus, nu met Dynamic Island

Achter deze uitsnede vinden we de selfiecamera en Face ID-componenten. De interface kan hieromheen meldingen en informatie weergeven waarmee je kunt interageren. Verder zijn de hoekige randen verdwenen; in plaats daarvan past Apple nu de vriendelijkere Contour Edge toe. Apple heeft ook de kleur in het achterglas geïnjecteerd, waardoor het langer meegaat. Je kunt nu kiezen uit 5 nieuwe tinten: Zwart, Taupe, Mulberry, Pacific Blue en Evergreen.

Nieuw 48MP camerasysteem met 2x zoom

Apple past zijn 48MP camerasysteem eindelijk ook toe op de iPhone 15 en 15 Plus. Door de hoofdcamera uit te rusten met aanzienlijk meer pixels is het mogelijk om in te zoomen op de sensor zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Hiermee krijgt zelfs het instapmodel van de iPhone nu 2x zoom.

Camera-eigenschappen Apple iPhone 15 en 15 Plus
Camera functies van de 15 en 15 Plus

De ultragroothoeklens blijft 12MP groot. En omdat Apple nu diepte-informatie opslaat, kun je later de focus verleggen van de voorgrond naar de achtergrond of andersom.

Herkenbare prestaties

Apple past de A16 Bionic van vorig jaar toe om dit allemaal mogelijk te maken. We vonden deze chip in de Pro-modellen van vorig jaar, bestaande uit 2 krachtige en vier efficiënte kernen. Wat echter helemaal nieuw is, is de Ultra Wideband 2-ondersteuning. Hiermee kun je Airtags en iPhones vinden die 3x verder weg zijn.

Apple iPhone 15 satellietdiensten, twee jaar gratis na aankoop.
Twee jaar gratis satellietdiensten

Satellietcommunicatie krijgt een extra functie vanaf de iPhone 15. Naast het versturen van noodberichten en de Zoek mijn satelliet-app, is er nu ook pechhulp. Wegenwacht is handig voor als je autopech krijgt in gebieden zonder mobiele service. Voorlopig werkt deze functie alleen in de VS en met Triple-A. Je kunt twee jaar lang gratis gebruikmaken van alle satellietdiensten bij aankoop van een nieuwe iPhone 15 of 15 Plus.

Een ding meer

En natuurlijk was er nog één ding. Apple neemt na jaren afscheid van de Lightning-poort. In plaats daarvan vind je nu een USB-C-poort, dezelfde poort die je op veel andere producten vindt. Je kunt hem gebruiken om je telefoon op te laden, gegevens te versturen, naar audio te luisteren en video's te bekijken.

iPhone 15 met USB C-poort
Jarenlang onmogelijk, maar de iPhone 15 heeft eindelijk USB C

Apple rust ook de bestaande Airpods-hoesjes uit met USB C, zodat je ze met een kabel kunt aansluiten en het hoesje kunt opladen. Draadloos opladen is ook mogelijk met Apple's MagSafe of Qi2-compatibele opladers.

Prijs en verkrijgbaarheid

Apple vraagt € 799 voor de iPhone 15 met 128 GB geheugen en € 899 voor de 15+ met dezelfde hoeveelheid opslaggeheugen. Hoeveel dat zich vertaalt in euro's valt nog te bezien, maar verwacht een korting. De modellen zijn vanaf vrijdag te bestellen en worden op 22 september verzonden.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel