Apple iPhone 15 Pro en 15 Pro Max van titanium aangekondigd


Tijdens de Wonderlust Keynote kondigde Apple de iPhone 15-serie aan, waaronder de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max. Dit keer zijn beide Pro's gemaakt van titanium, waardoor ze voor het eerst lichter zijn dan hun voorganger.

Apple gebruikt graad 5 titanium voor zowel de iPhone 15 Pro als de iPhone 15 Pro Max. Het is dezelfde soort titanium als in de Mars Rover. De randen zijn dit keer afgerond, contour edge genoemd, en de schermrand is de dunste ooit.

Apple iPhone 15 Pro met actieknop.
De iPhone 15 Pro met de nieuwe actieknop

Een ander subtiel verschil is de afwezigheid van de stille schakelaar. Deze is vervangen door de actieknop. Hiermee kun je je iPhone op stil zetten, maar je kunt ook andere acties aan de knop koppelen. Apple heeft er 9 ontwikkeld, waaronder het activeren van de focusmodus, de zaklamp, het starten van de camera en Siri-snelkoppelingen. Die laatste biedt dus veel meer functionaliteit.

Apple A17 Pro met Ray Tracing

Apple gebruikt voor het eerst in jaren geen Bionic chip. In plaats daarvan introduceert Apple de A17 Pro. Deze chip is gebouwd op het 3nm-proces van TSMC. Het is opnieuw een 6-core processor met tot 10% snellere high-performance cores en een 2x snellere neural engine.

Apple A17 Pro zonder en met Ray Tracing ingeschakeld.
Een spel zonder en met Ray Tracing

Speciale aandacht ging uit naar de grafische prestaties. De GPU heeft zes cores, is 20% sneller, ondersteunt mesh shading en laat games voor het eerst ray tracing inschakelen voor realistischere lichtreflecties. Volgens Apple komen de prestaties van de A17 Pro hiermee in de buurt van die van sommige professionele GPU's voor desktopcomputers. Game studio's hebben al interesse getoond en Resident Evil 4 Remake en Assassin's Creed Mirage aangekondigd voor de iPhone 15 Pros.

Apple A17 Pro USB 3 Controller
De USB 3 controller op de nieuwe A17 Pro chip

Een speciale USB 3-controller in de A17 Pro ondersteunt downloadsnelheden tot 10 gigabit per seconde, handig voor als je ProRes-films wilt downloaden naar je computer, vooral omdat hij nu 4K-video met 60 fps kan opslaan.

Schermvideo

Er is ook veel aandacht besteed aan het camerasysteem. De drie cameralenzen voeren zeven verschillende functies uit. Maar alleen voor de grotere iPhone 15 Pro Max. De zeven standen zijn macro, 13 mm, 24 mm, 28 mm, 35 mm, 48 mm en 120 mm. Dit laatste wordt mogelijk gemaakt door een aparte telelens met een prismalens voor 5x optische zoom. Bij de iPhone 15 Pro is dat beperkt tot de gebruikelijke 3x zoom.

Voorbeeld van de verschillende brandpuntsafstanden op de iPhone 15 Pro Max.
Voorbeeld van de zeven brandpuntsafstanden op de iPhone 15 Pro Max

De 48MP primaire camera met f/1.78 diafragma en 24mm brandpuntsafstand kan 28 en 35mm opnames maken dankzij pixel binning. Dit laatste is vooral populair bij fotografen voor portretfoto's. Naast de primaire camera en de telefotocamera is er de 12MP ultragroothoekcamera met een brandpuntsafstand van 13 mm. De ultra-groothoekcamera en de primaire camera kunnen tegelijkertijd video opnemen, die je later kunt afspelen op de nog uit te brengen Vision Pro van Apple. Spatial video zal later dit jaar beschikbaar zijn.

iPhone 15 Pro en Pro Max in de winkels

Apple begint vrijdag met het aannemen van bestellingen en de levering start op 22 september. Je kunt dit jaar kiezen uit de kleuren Zwart, Wit, Blauw en Naturel. De prijzen beginnen bij $999 voor de iPhone 15 Pro, en daarvoor krijg je, net als vorig jaar, slechts 128 GB aan opslagruimte. De iPhone 15 Pro Max begint wel met 256 GB, waarvan de prijs $1199 is. Hoeveel dit zich precies vertaalt naar euro's valt nog te bezien.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel