Apple iPhone 15 Pro

Apple iPhone 15 Pro (A3102)
Apple iPhone 15 Pro zwart achterkant rechterzijkant
Apple iPhone 15 Pro blauw titanium achterkant
Apple iPhone 15 Pro grijs natural tianium achterkant
Apple iPhone 15 Pro wit titanium overzicht
Apple iPhone 15 Pro zwart titanium achterkant
Apple iPhone 15 Pro wit titanium achterkant
Apple iPhone 15 Pro kleuren overzicht
Apple iPhone 15 Pro wit titanium rechterzijkant

Prijs Apple iPhone 15 Pro los toestel

Aanbieder Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Fnac
128 GB Black Titanium
€ 1.229,00 € 1.229,00   Bekijk
Proximus
128 GB Black Titanium
€ 1.229,99 € 1.229,99   Bekijk
MediaMarkt
512 GB White Titanium
€ 1.609,00 € 1.609,00   Bekijk

Reviews over de Apple iPhone 15 Pro

8,0
1 review
5 sterren
0 reviews
4 sterren
1 review
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews
€ 50 verdienen?

Laat weten wat je van dit product vindt. Klik op de knop hierboven om te beginnen.


Voeg jouw review toe

Maximaal 5 plus- en/of minpunten


De Apple iPhone 15 Pro in het nieuws

ts iPhone 15 Pro Close Up

Apple iPhone 15 Pro en 15 Pro Max van titanium aangekondigd

Telefoonnieuws ·

Tijdens de Wonderlust Keynote kondigde Apple de iPhone 15-serie aan, waaronder de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max. Dit keer zijn beide Pro's gemaakt van titanium, waardoor ze voor het eerst lichter zijn dan hun voorganger.

Apple gebruikt graad 5 titanium voor zowel de iPhone 15 Pro als de iPhone 15 Pro Max. Het is dezelfde soort titanium als in de Mars Rover. De randen zijn dit keer afgerond, contour edge genoemd, en de schermrand is de dunste ooit.

Apple iPhone 15 Pro met actieknop.
De iPhone 15 Pro met de nieuwe actieknop

Een ander subtiel verschil is de afwezigheid van de stille schakelaar. Deze is vervangen door de actieknop. Hiermee kun je je iPhone op stil zetten, maar je kunt ook andere acties aan de knop koppelen. Apple heeft er 9 ontwikkeld, waaronder het activeren van de focusmodus, de zaklamp, het starten van de camera en Siri-snelkoppelingen. Die laatste biedt dus veel meer functionaliteit.

Apple A17 Pro met Ray Tracing

Apple gebruikt voor het eerst in jaren geen Bionic chip. In plaats daarvan introduceert Apple de A17 Pro. Deze chip is gebouwd op het 3nm-proces van TSMC. Het is opnieuw een 6-core processor met tot 10% snellere high-performance cores en een 2x snellere neural engine.

Apple A17 Pro zonder en met Ray Tracing ingeschakeld.
Een spel zonder en met Ray Tracing

Speciale aandacht ging uit naar de grafische prestaties. De GPU heeft zes cores, is 20% sneller, ondersteunt mesh shading en laat games voor het eerst ray tracing inschakelen voor realistischere lichtreflecties. Volgens Apple komen de prestaties van de A17 Pro hiermee in de buurt van die van sommige professionele GPU's voor desktopcomputers. Game studio's hebben al interesse getoond en Resident Evil 4 Remake en Assassin's Creed Mirage aangekondigd voor de iPhone 15 Pros.

Apple A17 Pro USB 3 Controller
De USB 3 controller op de nieuwe A17 Pro chip

Een speciale USB 3-controller in de A17 Pro ondersteunt downloadsnelheden tot 10 gigabit per seconde, handig voor als je ProRes-films wilt downloaden naar je computer, vooral omdat hij nu 4K-video met 60 fps kan opslaan.

Schermvideo

Er is ook veel aandacht besteed aan het camerasysteem. De drie cameralenzen voeren zeven verschillende functies uit. Maar alleen voor de grotere iPhone 15 Pro Max. De zeven standen zijn macro, 13 mm, 24 mm, 28 mm, 35 mm, 48 mm en 120 mm. Dit laatste wordt mogelijk gemaakt door een aparte telelens met een prismalens voor 5x optische zoom. Bij de iPhone 15 Pro is dat beperkt tot de gebruikelijke 3x zoom.

Voorbeeld van de verschillende brandpuntsafstanden op de iPhone 15 Pro Max.
Voorbeeld van de zeven brandpuntsafstanden op de iPhone 15 Pro Max

De 48MP primaire camera met f/1.78 diafragma en 24mm brandpuntsafstand kan 28 en 35mm opnames maken dankzij pixel binning. Dit laatste is vooral populair bij fotografen voor portretfoto's. Naast de primaire camera en de telefotocamera is er de 12MP ultragroothoekcamera met een brandpuntsafstand van 13 mm. De ultra-groothoekcamera en de primaire camera kunnen tegelijkertijd video opnemen, die je later kunt afspelen op de nog uit te brengen Vision Pro van Apple. Spatial video zal later dit jaar beschikbaar zijn.

iPhone 15 Pro en Pro Max in de winkels

Apple begint vrijdag met het aannemen van bestellingen en de levering start op 22 september. Je kunt dit jaar kiezen uit de kleuren Zwart, Wit, Blauw en Naturel. De prijzen beginnen bij $999 voor de iPhone 15 Pro, en daarvoor krijg je, net als vorig jaar, slechts 128 GB aan opslagruimte. De iPhone 15 Pro Max begint wel met 256 GB, waarvan de prijs $1199 is. Hoeveel dit zich precies vertaalt naar euro's valt nog te bezien.


ts iPhone 15 Pro Design 9to5mac

Apple iPhone 15 Pro krijgt toch gewone knoppen

Geruchten ·

Lange tijd leek het erop dat Apple de knop opnieuw zou uitvinden. De iPhone 15 Pro zou solid-state knoppen krijgen, geen echte maar gesimuleerde. De technologie lijkt echter te vroeg te komen; Apple zal dit niet in 2023 op de markt kunnen brengen.

Apple is goed in het wiel opnieuw uitvinden. Het creëren van nieuwe oplossingen voor dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen. Dit bracht ons Retina displays, MagSafe, en virtuele knoppen zoals die op de iPhone 7. Die laatste ziet eruit als een echte knop, maar je kunt er niet op drukken. Door haptische trillingen gedraagt hij zich wel als een knop.

Apple iPhone 15 Pro render gemaakt door 9to5Mac.
Zo ziet de iPhone 15 Pro eruit

Voor de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max was Apple van plan om de volumetuimelaars er precies zo uit te laten zien. Dat gerucht ontstond toen een leverancier die deze technologie mogelijk maakt, hintte op een nieuwe grote klant. Nu meldt diezelfde leverancier, Cirrus Logic, aan zijn aandeelhouders dat de deal niet doorgaat.

Gevoel naar de reden

De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max lenen zich goed voor nieuwe technologieën. Waarom Apple het plan om haptische knoppen toe te passen niet doorzet, is voor iedereen een raadsel. Een hardware- of softwarematig probleem lijkt uitgesloten. De techniek bestaat immers al sinds 2016, toen Apple de iPhone 7 introduceerde.

Apple iPhone 7 Taptic Engine getoond tijdens afbreken van iFixit.
De Taptic Engine op de iPhone 7 simuleert het indrukken van de home-knop

We vragen ons nu hardop af met welke nieuwe functies de Pro en Max in plaats daarvan zullen worden uitgerust. Er moet immers genoeg onderscheid zijn met de gewone iPhone 15. Een nieuw uiterlijk, waarover geruchten gaan, zal in onze ogen onvoldoende zijn. Wie nog steeds zijn zinnen zet op solid-state knoppen moet wachten tot 2024, wanneer een nieuwe poging volgt.

Foto: iFixit en 9to5Mac.


ts Steve Jobs Ring Silent Button iPhone 2007

Apple verwijdert naar verwachting de mute-knop op de iPhone 15 Pro

Artikelen ·

Eerder ging het gerucht dat Apple met de introductie van de iPhone 15 Pro zou overstappen van fysieke naar virtuele knoppen. Maar dat betekent ook het einde van de beroemde mute-knop die al sinds de eerste iPhone bestaat. De knop staat ook bekend als de Ring/Silent-schakelaar.

Je hoeft niet diep in een menu te duiken om een iPhone op mute te zetten. In plaats daarvan draai je de schakelaar opzij, en hij maakt geen geluid meer. Eenvoudiger kan niet. Toch denkt Apple daar anders over, want op de iPhone 15 Pro ontbreekt die knop. En dat is niet het enige, want geen enkele knop is wat het lijkt.

Steve Jobs toont de 1e generatie iPhone tijdens een keynote in 2007 met de mute-knop.
De mute-knop bestaat al sinds de allereerste iPhone

Het is Apple niet vreemd om dingen weg te laten die er al lang zijn. Te beginnen met de homeknop, de koptelefoonaansluiting, een oplader in de doos en, in sommige landen, zelfs de simkaartsleuf. En vanaf de iPhone 15 Pro krijg je geen knoppen meer om in te drukken. In plaats daarvan worden alle knoppen aan de zijkant vervangen door virtuele knoppen, net als het Force Touch-trackpad, dat een fysieke knop simuleert met behulp van een vibratiemotor.

Apple innovatie

Hierdoor kan Apple potentieel veel meer functionaliteit toevoegen. In theorie zou de knop bijvoorbeeld een veegbeweging kunnen herkennen of hoe hard je drukt. Daar kunnen dan specifieke functies aan worden toegewezen. Of wat dacht je van het simuleren van de ontspanknop van een camera, waarbij licht indrukken betekent scherpstellen en hard drukken betekent schieten? Dit alles zou een nieuwe golf van innovatie kunnen ontketenen. Wie weet?

Anonieme bron eerder betrouwbaar bevonden

Al deze informatie komt van een anonieme gebruiker op het forum van MacRumors. Normaal gesproken is dat niet de moeite waard om aandacht aan te besteden. Toch voorspelde deze gebruiker eerder informatie die waar bleek te zijn.


ts iPhone 15 Pro Usb C U rood ditor

Apple iPhone 15 Pro met USB-C poort duikt vervroegd op

Geruchten ·

Apple kondigt meestal in de herfst nieuwe iPhones aan. Daarom is het wat merkwaardig dat we in de winter al een glimp van het nieuwe toestel te zien krijgen. En toch is dat precies wat er met deze foto's gebeurt.

Onderstaande foto toont een dunne metalen onderkant met een onmiskenbare USB-C poort. Op zich niets geks, ware het niet dat we volgens de bron kijken naar de iPhone 15 Pro. En een USB-C poort op een iPhone is tot op heden niet voorgekomen. Maar nieuwe regelgeving en voortschrijdend inzicht brengen daar verandering in.

Foto van de onderkant van de aanstaande Apple iPhone 15 Pro met USB-C poort.
Eindelijk USB-C op de iPhone?

Overigens denken we niet dat USB-C alleen bestemd is voor de iPhone 15 Pro nu we hier alleen de Pro-versie zien. Apple is naar verluidt van plan om de hele iPhone 15 line-up uit te rusten met de handige universele poort. Eerdere geruchten suggereren echter dat Apple de niet-Pro modellen een tragere versie zal geven. Iets waar we, als het waar is, geen goed woord voor over hebben.

Rondere zijkanten

De opgedoken foto laat nog iets goeds zien. Namelijk de licht afgeronde zijkanten. De iPhone 14 heeft een nogal hoekig ontwerp. Wij denken dat de lichte afronding er een stuk beter uitziet. Verder ziet de lay-out er hetzelfde uit als bij de iPhone 14 Pro, met pentalobe-schroeven links en rechts van de oplaadpoort en daarnaast verschillende speakergaten met gaas ervoor.

Ook CAD-tekeningen

Naast een actuele foto zijn er ook CAD-tekeningen van het apparaat opgedoken. Of dit toeval is of niet, durven we niet te zeggen. We zien hier de rondere zijkanten, maar dat is niet het enige verschil. Zo zullen de schermranden dunner zijn en de camera's dikker.

Apple iPhone 15 Pro CAD render met de verschillen met de huidige iPhone 14 Pro.
Dunnere randen voor de iPhone 15 Pro in vergelijking met de iPhone 14 Pro

De tekeningen hierboven en hieronder komen uit China en worden doorgaans gebruikt door fabrikanten van hoesjes om bijpassende producten te maken. Dat ze al definitief zijn zegt wel hoe makkelijk Apple er elk jaar weer vanaf komt.

CAD render die de Apple iPhone 15 Pro van de achterkant en zijkant laat zien.
Camera's steken nog meer uit

Mogelijk heeft Apple een goede reden voor een dikkere cameramodule. Wellicht past Apple grotere sensoren toe, al is het ook nog niet uit te sluiten dat de iPhone 15 Pro een camera krijgt met een periscooplens. Die zijn in staat om verder in te zoomen zonder kwaliteitsverlies. Verder dan de huidige 3x. Andere fabrikanten passen deze al langer toe.

Ook wordt verwacht dat Apple geen fysieke knoppen meer zal gebruiken, maar capacitieve. Deze simuleren het gevoel van aanraking door middel van een vibratiemotor. Apple deed iets soortgelijks met de Touch ID-knop en het Magic Trackpad.

Via: (1), (2).


ts Apple Taptic Engine

Leverancier hint naar ontbrekende fysieke knoppen iPhone 15 Pro

Geruchten ·

In een brief aan aandeelhouders heeft een bekende leverancier van Apple gezegd dat het volgend jaar een nieuw onderdeel aan de smartphone-industrie gaat leveren. Volgens bedrijfsanalisten zou dit wel eens kunnen betekenen dat de fysieke knoppen op de iPhone van volgend jaar worden ingeruild voor haptische knoppen.

Maar laten we eerst even teruggaan naar september 2016. Toen kondigde Apple de iPhone 7 aan. Net als zijn voorganger had deze een homeknop met daarin een vingerafdrukscanner genaamd Touch ID. Nieuw was dat de homeknop geen knop was. Het zag eruit als een knop en klikte als een knop, maar het was geen knop. Dankzij een sensor herkende de iPhone 7 dat je erop drukte. De Taptic Engine simuleerde vervolgens het gevoel van een ingedrukte knop.

Phil Schiller introduceert de Taptic Engine tijdens Apple's Keynote van de iPhone 7.
Taptic Engine op de iPhone 7

Het klinkt wat omslachtig, maar minder bewegende delen betekent minder slijtage. Bovendien maakt dit het toestel beter waterdicht. De homeknop is nu verdwenen, maar de iPhone heeft nog wel knoppen. Bijvoorbeeld om het volume te regelen en hem aan en uit te zetten. Misschien wachten die hetzelfde lot als de homeknop van de iPhone 7.

Cirrus Logic

Dat lijkt tenminste als je deze brief van Cirrus Logic aan aandeelhouders leest. Het verwacht tegen 2023 een nieuwe HPMS-component voor een smartphone te leveren. HPMS staat voor High-Performance Mixed-Signal, een techniek die wordt gebruikt voor haptische feedback. Apple gebruikt dit in zijn Taptic Engine.

Verschillende analisten van Barclays suggereren dat Apple deze componenten kan gebruiken in de komende iPhone 15-serie. Er gaan al langer geruchten dat Apple het gebruik van fysieke knoppen zou willen vermijden. Eerder beweerde analist Ming-Chi Kuo dat Apple in plaats daarvan solid-state knoppen zou gebruiken. Maar alleen voor de iPhone 15 Pro modellen, de standaard iPhone 15 krijgt "normale" volumeknoppen.


Beknopte specificaties van de Apple iPhone 15 Pro

Afmetingen 146,6 x 70,6 x 8,25 mm
Gewicht 187 gram
Artikelcode A3102
EAN codes 5413729245044, 5413729245037, 5413729245020, 5413729245013, 5413729245006, 5413729244993, 5413729244986, 5413729244979, 5413729244962, 5413729244955, 5413729244948, 5413729244931, 5413729244924, 5413729244917, 5413729244900, 5413729244894, 0195949021275, 0195949021213, 0195949021091, 0195949021039, 0195949020919, 0195949020735, 0195949020674, 0195949020551, 0195949020490, 0195949020377, 0195949020315, 0195949020193, 0195949020131, 0195949020018, 0195949019951, 0195949019838, 0195949019777, 0195949019654, 0195949019593, 0195949019470, 0195949019418, 0195949019296, 0195949019234, 0195949019111, 0195949019050, 0195949018930, 0195949018879, 0195949018756, 0195949018695, 0195949018572, 0195949018510 Toon nog 33 anderen, 5413729244917, 5413729244900, 5413729244894, 0195949021275, 0195949021213, 0195949021091, 0195949021039, 0195949020919, 0195949020735, 0195949020674, 0195949020551, 0195949020490, 0195949020377, 0195949020315, 0195949020193, 0195949020131, 0195949020018, 0195949019951, 0195949019838, 0195949019777, 0195949019654, 0195949019593, 0195949019470, 0195949019418, 0195949019296, 0195949019234, 0195949019111, 0195949019050, 0195949018930, 0195949018879, 0195949018756, 0195949018695, 0195949018572, 0195949018510
Platform
iOS 17
Beeldscherm
Kleurenbeeldscherm 6.1 inch, Super Retina XDR, schermgat
Hardware
Camera 12 MP, 12 MP, 48 MP
Processor Apple A17 Pro, hexa core
Selfiecamera 12 MP
Materialen
Stof-/waterdicht
Telefonie
Dual SIM
Gegevensnetwerk
4G (LTE)
5G
Geheugen
Intern geheugen 1 TB (Opslaggeheugen), 128 GB (Opslaggeheugen), 256 GB (Opslaggeheugen), 512 GB (Opslaggeheugen), 8 GB (Werkgeheugen (RAM))
Geheugenkaart-slot
Voeding
Batterij 3274 mAh
Draadloos opladen
Snellaadfunctie
Aansluitingen
Audio jack-plug

Alle Apple iPhone 15 Pro specificaties


Video’s over de Apple iPhone 15 Pro

De nieuwe iPhone 15 Pro van Apple ziet er ietsjes anders uit dan je gewend bent. Apple legt uit waarom

We hopen van harte dat je het nooit nodig hebt, maar dankzij Apple's uitvindingen, zoals op de iPhone 15 Pro Max, vieren deze mensen wel een extra verjaardag

In deze stap-voor-stap video legt Apple uit wat er allemaal anders is met de iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. Welke is het beste voor jou?

Apple introduceert de iPhone 15 Pro. Ditmaal van titanium. Ja je hoort het goed

Hoe zou de Apple iPhone 15 Pro Max er uit kunnen zien? Puur speculatief maar we mogen dromen toch?


Alternatieven van de Apple iPhone 15 Pro

Scroll de tabel hieronder om meer te zien
Productafbeeldingen zijn op schaal
Apple iPhone 15 Pro (A3102)
Apple iPhone 14 Pro (A2890)
Huawei P40 Pro+
Samsung Galaxy S23+ (S916)
Sony Xperia 1 IV
 Huidig product    
iOS1716
Kleurenbeeldscherm6.1 inch, Super Retina XDR, schermgat6.1 inch, Super Retina XDR, schermgat6.58 inch, OLED, schermgat6.6 inch, Infinity-O Display, schermgat6.5 inch, OLED
Camera12 MP, 12 MP, 48 MP12 MP, 12 MP, 48 MP40 MP, 50 MP, 8 MP, 8 MP10 MP, 12 MP, 50 MP12 MP, 12 MP, 12 MP
ProcessorApple A17 Pro, hexa coreApple A16 Bionic, hexa core1.95 GHz, 2.36 GHz, 2.86 GHz, HiSilicon Kirin 990 5G, octa coreQualcomm Snapdragon 8 Gen 2, octa coreQualcomm Snapdragon 8 Gen 1, octa core
Selfiecamera12 MP12 MP32 MP12 MP12 MP
Stof-/waterdicht
Dual SIM
4G (LTE)
5G
Intern geheugen1 TB (Opslaggeheugen), 128 GB (Opslaggeheugen), 256 GB (Opslaggeheugen), 512 GB (Opslaggeheugen), 8 GB (Werkgeheugen (RAM))1 TB (Opslaggeheugen), 128 GB (Opslaggeheugen), 256 GB (Opslaggeheugen), 512 GB (Opslaggeheugen), 6 GB (Werkgeheugen (RAM))512 GB (Opslaggeheugen), 8 GB (Werkgeheugen (RAM))256 GB (Opslaggeheugen), 512 GB (Opslaggeheugen), 8 GB (Werkgeheugen (RAM))256 GB (Opslaggeheugen), 512 GB (Opslaggeheugen), 12 GB (Werkgeheugen (RAM))
Geheugenkaart-slot
Batterij3274 mAh3200 mAh4200 mAh4700 mAh5000 mAh
Draadloos opladen
Snellaadfunctie
Audio jack-plug

Volledige vergelijking Apple iPhone 15 Pro en deze alternatieven of vergelijk met andere modellen


Vragen en antwoorden over de Apple 15 Pro