Apple iPhone 15 Pro krijgt toch gewone knoppen


Lange tijd leek het erop dat Apple de knop opnieuw zou uitvinden. De iPhone 15 Pro zou solid-state knoppen krijgen, geen echte maar gesimuleerde. De technologie lijkt echter te vroeg te komen; Apple zal dit niet in 2023 op de markt kunnen brengen.

Apple is goed in het wiel opnieuw uitvinden. Het creëren van nieuwe oplossingen voor dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen. Dit bracht ons Retina displays, MagSafe, en virtuele knoppen zoals die op de iPhone 7. Die laatste ziet eruit als een echte knop, maar je kunt er niet op drukken. Door haptische trillingen gedraagt hij zich wel als een knop.

Apple iPhone 15 Pro render gemaakt door 9to5Mac.
Zo ziet de iPhone 15 Pro eruit

Voor de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max was Apple van plan om de volumetuimelaars er precies zo uit te laten zien. Dat gerucht ontstond toen een leverancier die deze technologie mogelijk maakt, hintte op een nieuwe grote klant. Nu meldt diezelfde leverancier, Cirrus Logic, aan zijn aandeelhouders dat de deal niet doorgaat.

Gevoel naar de reden

De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max lenen zich goed voor nieuwe technologieën. Waarom Apple het plan om haptische knoppen toe te passen niet doorzet, is voor iedereen een raadsel. Een hardware- of softwarematig probleem lijkt uitgesloten. De techniek bestaat immers al sinds 2016, toen Apple de iPhone 7 introduceerde.

Apple iPhone 7 Taptic Engine getoond tijdens afbreken van iFixit.
De Taptic Engine op de iPhone 7 simuleert het indrukken van de home-knop

We vragen ons nu hardop af met welke nieuwe functies de Pro en Max in plaats daarvan zullen worden uitgerust. Er moet immers genoeg onderscheid zijn met de gewone iPhone 15. Een nieuw uiterlijk, waarover geruchten gaan, zal in onze ogen onvoldoende zijn. Wie nog steeds zijn zinnen zet op solid-state knoppen moet wachten tot 2024, wanneer een nieuwe poging volgt.

Foto: iFixit en 9to5Mac.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel