Apple pakt hitteprobleem iPhone 15 Pro aan met iOS-update


Apple brengt binnenkort een iOS 17-update uit voor de iPhone 15-serie. Deze update moet iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max modellen oplossen die te warm worden. Interessant is dat Apple het heeft over een bug en niet over een hardwareprobleem.

Kort na de release van de iPhone 15-reeks doken er veel meldingen op, vooral van gebruikers van een iPhone 15 Pro en 15 Pro Max van wie het toestel onaangenaam warm werd. Omdat deze problemen zich niet voordeden bij de gewone iPhone 15 en iPhone 15 Plus, gaven mensen al snel de A17 Pro-processor en de titanium behuizing de schuld.

Apple Central World Bangkok klanten met iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max.
Is de iPhone 15 Pro te populair? Binnenkort niet meer, zegt Apple

Apple meldt nu aan AP dat het te wijten is aan een bug in iOS 17. Verder beweert Apple dat het "normaal" is dat een nieuwe iPhone de eerste paar dagen warmer aanvoelt, omdat het herstellen van apps en back-ups tijd kost.

iOS 17 bug

Naast het repareren van de eerder genoemde bug, iets waar Apple niet verder op in ging, meldde het miljardenbedrijf uit Cupertino ook een probleem met sommige apps van derden. Deze apps zouden het systeem soms overbelasten, waardoor de warmte nog verder toeneemt. Apple is in contact met deze bedrijven om dat probleem op te lossen. Een van hen is Meta, de eigenaar van de Instagram-app. Uber en Asphalt 9 zijn twee andere apps die met hetzelfde probleem kampen.

Apple Titanium

Titanium niet de boosdoener

Sommige mensen wijten de problemen aan het titanium dat Apple introduceerde. Titanium zou de warmte van de processor iets te goed kunnen afvoeren. Apple spreekt dit niet direct tegen, maar het is zeker niet de oorzaak van het probleem. Volgens Apple is de titanium/aluminium behuizing beter in het afvoeren van warmte dan vorige generaties, waaronder die van roestvrij staal.

Er blijven nog veel vragen over

De verklaring van Apple laat veel vragen onbeantwoord. We weten bijvoorbeeld niet waarom de iPhone 15 en 15 Plus geen last hadden van warmteklachten. Deze draaien ook dezelfde iOS 17 software, met volgens Apple dezelfde bug.

Apple A17 Pro-chiplay-out.
Lay-out van de A17 Pro-chip

Ook onduidelijk is waarom de A17 Pro zo heet kan worden. Normaal gesproken wordt een chip afgeremd als de temperatuur te hoog oploopt. Langdurig hoge temperaturen kunnen de chip beschadigen. In een reactie aan Forbes beweert Apple dat het hitteprobleem dat met deze iOS 17 fix is verholpen, de hardware niet beschadigt.

iOS 17.1

Het is nog onduidelijk wanneer Apple versie iOS 17.1 precies zal uitbrengen. De software is naar verluidt nog in bèta en wordt nog getest. Naast de bugfix bevat iOS 17.1 ook andere wijzigingen. Zo kun je nu bijvoorbeeld muziek favoriet maken in Apple Music. Apple Music Playlist krijgt een visuele make-over en AirDrop werkt binnenkort via een mobiel netwerk of WiFi als je te ver weg bent van de verzender/ontvanger.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel