Google Tensor 3 belooft de Pixel 8-serie een stuk krachtiger te maken


Android Authority beweert informatie te hebben over de aankomende Google Tensor 3-processor. Deze chipset is bedoeld voor de Pixel 8 en Pixel 8 Pro, mogelijk zelfs de Pixel Fold 2.

Google maakt al een tijdje aangepaste chipsets. De eerste Google Tensor werd aangekondigd in 2021 en debuteerde met de Pixel 6. Op dit moment zijn we in afwachting van de derde generatie Tensor die moet komen met de aankondiging van de Pixel 8 en Pixel 8 Pro.

Google Tensor Chipset.
Google's eigen chipset; Tensor

Google stapt met de Tensor 3 "Zuma" over op ARMv9-kernen met een 4+4+1 lay-out. Vier energiezuinige Cortex-A510 kleine kernen, vier Cortex-A715 middenkernen en één Cortex-X3 grote kern. De Tensor 2 en Tensor 1 gebruikten een 4+2+2 lay-out met grotendeels dezelfde chips, behalve verschillende middenkernen. De Tensor 3 maakt gebruik van nieuwere ontwerpen op alle gebieden.

Immortalis-G715

De Tensor G3 ruilt de Mali-G710 in voor de Mali-G715 "Immortalis" voor graphics. Die heeft een iets hogere kloksnelheid, maar wat belangrijker is, hij heeft drie kernen meer. Dit resulteert in 15% betere grafische prestaties voor de Pixel 8 en 8 Pro.

Arm Immortalis met Ray Tracing

In de praktijk ondersteunt de Pixel 8-serie games met Ray Tracing, bijvoorbeeld in War Thunder Edge. Theoretisch zou de Pixel 8-serie ook 8K-video aankunnen. Toch is het niet ondenkbaar dat Google deze functie uitschakelt vanwege verwarmingsproblemen.

TPU Rio

Hoeveel gebruikers zullen merken van de krachtigere Tensor 3 met de codenaam "Zuma" valt nog te bezien. Het is echter niet ondenkbaar dat Google die extra rekenkracht voor zichzelf zal gebruiken. Zoals bekend is Google begonnen met het maken van chipsets om Pixel-specifieke functies te ontwikkelen. Functies als Photo Unblur en Real Tone maken gebruik van de ingebouwde TPU; Tensor Processing Unit. Mogelijk worden hier nieuwe functies voor bedacht.

(via)


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel