Leverancier hint naar ontbrekende fysieke knoppen iPhone 15 Pro


In een brief aan aandeelhouders heeft een bekende leverancier van Apple gezegd dat het volgend jaar een nieuw onderdeel aan de smartphone-industrie gaat leveren. Volgens bedrijfsanalisten zou dit wel eens kunnen betekenen dat de fysieke knoppen op de iPhone van volgend jaar worden ingeruild voor haptische knoppen.

Maar laten we eerst even teruggaan naar september 2016. Toen kondigde Apple de iPhone 7 aan. Net als zijn voorganger had deze een homeknop met daarin een vingerafdrukscanner genaamd Touch ID. Nieuw was dat de homeknop geen knop was. Het zag eruit als een knop en klikte als een knop, maar het was geen knop. Dankzij een sensor herkende de iPhone 7 dat je erop drukte. De Taptic Engine simuleerde vervolgens het gevoel van een ingedrukte knop.

Phil Schiller introduceert de Taptic Engine tijdens Apple's Keynote van de iPhone 7.
Taptic Engine op de iPhone 7

Het klinkt wat omslachtig, maar minder bewegende delen betekent minder slijtage. Bovendien maakt dit het toestel beter waterdicht. De homeknop is nu verdwenen, maar de iPhone heeft nog wel knoppen. Bijvoorbeeld om het volume te regelen en hem aan en uit te zetten. Misschien wachten die hetzelfde lot als de homeknop van de iPhone 7.

Cirrus Logic

Dat lijkt tenminste als je deze brief van Cirrus Logic aan aandeelhouders leest. Het verwacht tegen 2023 een nieuwe HPMS-component voor een smartphone te leveren. HPMS staat voor High-Performance Mixed-Signal, een techniek die wordt gebruikt voor haptische feedback. Apple gebruikt dit in zijn Taptic Engine.

Verschillende analisten van Barclays suggereren dat Apple deze componenten kan gebruiken in de komende iPhone 15-serie. Er gaan al langer geruchten dat Apple het gebruik van fysieke knoppen zou willen vermijden. Eerder beweerde analist Ming-Chi Kuo dat Apple in plaats daarvan solid-state knoppen zou gebruiken. Maar alleen voor de iPhone 15 Pro modellen, de standaard iPhone 15 krijgt "normale" volumeknoppen.

Ontvang een e-mail wanneer de iPhone 15 verkrijgbaar is


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel