DxOMark: Google Pixel 8 en 8 Pro hebben beste telefoonscherm ooit


De testers van DxoMark hebben een Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro in handen. De camera van beide telefoons is nog niet getest, maar het scherm wel, en wat blijkt? Beide smartphones hebben het beste scherm ooit in een mobiele telefoon.

Google kondigde in oktober 2023 de Pixel 8 en Pixel 8 Pro aan en dit zijn de eerste telefoons met een Actua Display. Een mooie marketingterm maakt nog geen goed scherm; daar komt DxOMark om de hoek kijken.

Foto genomen DxOMark vergelijkt de helderheid van de Google Pixel 8 Pro en de Apple iPhone 15 Pro Max.
Het verschil in helderheid tussen de Pixel 8 Pro en de iPhone 15 Pro Max

DxOMark bekroonde de beeldschermen van zowel de Google Pixel 8 als de Google Pixel 8 Pro met een score van 154. Nooit eerder behaalde een telefoon zo'n hoge score. Dat beide telefoons precies dezelfde score hebben is enigszins opmerkelijk. Ze hebben immers niet precies gelijke schermen. De 8 heeft een 'Actua Display' met verversingssnelheid tussen 60 en 120Hz en piekhelderheid van 2000 nits, terwijl de 8 Pro een Super Actua Display heeft met verversingssnelheid tussen 1 en 120Hz en piekhelderheid van 2400 nits.

meeste leesbaarheid geprezen

Echter, in beide cases, schrijft DxOMark dat beide schermen goed lezen in bijna alle omstandigheden, kleuren worden goed weergegeven, helderheid en contrast zijn goed met HDR10-inhoud en het kan animaties soepel weergeven. Er zijn marginale verschillen in individuele testonderdelen, waaronder "Leesbaarheid", maar deze resulteren niet in een ander eindoordeel.

Verbeteringen

DxOMark heeft echter wel één verbeterpunt gevonden, namelijk aliasing tijdens het spelen van games. Hier worden lijnen gekarteld weergegeven. Op het scherm van de Pixel 8 kan een roze waas worden waargenomen tijdens heldere omstandigheden. Dit probleem doet zich niet voor op de Pixel 8 Pro, mogelijk door de keuze voor een andere schermtechnologie.

DxOMark schermscore van oktober 2023

>

Vorige winnaars

Het vorige apparaat met het beste telefoonscherm was de Samsung Galaxy Z Fold 5 met een score van 152. De eerste Apple vinden we pas op plek 6, de iPhone 15 Pro Max met een score van 149.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel